ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ;


Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού έχει πολλά ονόματα: έχει ονομαστεί καρκίνος στάδιο IV (4), δευτεροβάθμιος καρκίνος του μαστού ή προχωρημένος καρκίνος του μαστού. Όλα αυτά τα ονόματα έχουν την ίδια έννοια η οποία είναι: ο καρκίνος του μαστού που έχει εξαπλωθεί πέρα από το στήθος σε άλλα όργανα του σώματος, συνήθως τα οστά, και λιγότερο συχνά, στον εγκέφαλο. Παρόλο που ο ΜΚΜ εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, θεωρείται ακόμα και αντιμετωπίζεται από τους ειδικούς, ως καρκίνος του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται εκτός του μαστού μέσω αιμοφόρων αγγείων και λεμφικών αγγείων.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΚΜ


ΜύθοςΑλήθεια
Παθαίνεις ΜΚΜ γιατί γενικά αμελάς την υγεία σου δεν διαχειρίζεσαι καλά το άγχος, δεν πας για μαστογραφίες κ.α. Ο ΜΚΜ συμβαίνει παρά τις δικές σου προσπάθειες αυτό-φροντίδας, και συμπεριφορές υγείας (να πηγαίνεις συχνά για έλεγχο στον ιατρό σου, μαστογραφία, να τρως σωστά και να γυμνάζεσαι).
Οι ασθενείς και οι ιατροί/ιατρικό προσωπικό μιλούν ανοικτά για την διάγνωση και το πλάνο θεραπείας. Οι ασθενείς δεν ρωτούν ερωτήσεις και δεν μιλούν πολύ σε ιατρικές συνεδρίες. Το 50% των ασθενών πιστεύουν ότι ο/η ιατρός ογκολόγος πρέπει να αναφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν χωρίς να ρωτήσουν τίποτα οι ίδιες.
Μιας και διαγνωστείς με ΜΚΜ σύντομα θα πεθάνεις. Άτομα με ΜΚΜ μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση. Ένα τέταρτο των ασθενών με ΜΚΜ είναι ακόμη ζωντανές μετά από τουλάχιστο 5 χρόνια.
Όταν έχεις ΜΚΜ η ζωή σου τέλειωσε γιατί κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει. Οι γυναίκες με ΜΚΜ μπορούν να κρατήσουν και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους κάνοντας επαφές μέσω ηλεκτρονικών και ατομικών ομάδων υποστήριξης, ζητώντας βοήθεια από κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους λειτουργούς υγείας, μιλώντας με ειλικρίνεια στα κοντινά και οικία τους άτομα, γνωρίζοντας ότι η διάγνωση ΜΚΜ δεν είναι ντροπή ή είδους θείας τιμωρία για δικές τους αμαρτίες ή παραστρατήματα, γνωρίζοντας ότι η ανάγκη για συναισθηματική υποστήριξη δεν τελειώνει γιατί θα είναι πάντα ασθενείς.
Δεν μπορείς να συνεχίσεις να εργάζεσαι όταν έχεις ΜΚΜ Το 50% ατόμων με ΜΚΜ δεν σταματά να εργάζεται ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. 46% των ατόμων με ΜΚΜ προτιμούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Υπάρχουν επιδόματα εάν επιλέξεις να σταματήσεις.
Αν διαγνωστείς ενωρίς με καρκίνο μαστού δεν θα πάθεις ποτέ ΜΚΜ. 30% ατόμων με διάγνωση καρκίνου σε πρώιμα στάδια θα αναπτύξει μετέπειτα ΜΚΜ.
Η φαρμακευτική αγωγή για ΜΚΜ θα σε θεραπεύσει. Δεν υπάρχει θεραπεία αλλά μπορείς να ζήσεις πολλά χρόνια με αυτή τη χρόνια πάθηση.

 


Ο ΜΚΜ μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς για πολλά χρόνια. Ωστόσο, δεν μπορεί να θεραπευτεί και ως εκ τούτου θεωρείται χρόνια πάθηση. Ο χρόνος επιβίωσης για τα άτομα με ΜΚΜ, επηρεάζεται από τον υπότυπο, το σημείο των μεταστάσεων, την ανταπόκριση στη θεραπεία, τον χρόνο αναμονής πριν τη θεραπεία και την παρουσία άλλων θεμάτων υγείας. Ας δούμε κάποιους μύθους και αλήθειες που συχνά περιτριγυρίζουν μια διάγνωση ΜΚΜ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο: https://www.breastcancer.org/symptoms/types/recur_metast/myths.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΚΜ


500 καινούρια περιστατικά κάθε χρόνο 30% αναπτύσσει ΜΚΜ
92% λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή
64% ωφελήματα ασθένειας
24% υποστηρίζεται από οικογένεια οικονομικά
7% δουλεύει

 

 

Η πρόγνωση, η θεραπεία και η διαχείριση του ΜΚΜ έχει βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν για περισσότερα χρόνια. Ωστόσο, οι ασθενείς συχνά δεν λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες και προσαρμοσμένη υποστήριξη, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τη διάγνωσή τους και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της από κοινού λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, η σύνθετη και περίπλοκη φροντίδα, (που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια) αποτελεί πρόκληση για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ειδικά όταν τα δίκτυα παραπομπής αποτυγχάνουν, οι υπηρεσίες δεν συντονίζονται ή όταν πρέπει οι ασθενείς να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για τη θεραπεία τους.

Στην Κύπρο έχουμε περίπου 500 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο. Επιπλέον, περίπου 30% των γυναικών με διάγνωση καρκίνου του μαστού θα αναπτύξουν μεταστατικό καρκίνο. Το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου δεν έχει ακόμη καταγράψει τη γενική επίπτωση του ΜΚΜ στον πληθυσμό της Κύπρου. Σε μια προηγούμενη έρευνα που έγινε στην Κύπρο για τον ΜΚΜ, διαφάνηκε ότι επηρεάζει πρωτίστως γυναίκες νεαρότερης ηλικίας. Το 92% των συμμετεχόντων που έλαβαν μέρος στην έρευνα αυτή λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Οι συμμετέχουσες σε αυτή την έρευνα λάμβαναν, επίσης είτε σύνταξη, είτε ωφελήματα ασθενείας ή ανικανότητας σε ποσοστό 64%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 28% των γυναικών, στηριζόνταν από τις οικογένειες τους προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Μόλις ένα 7% των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ), λάμβανε μισθό.

 

 

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


 

Σύμφωνα πάλι με σύγχρονη έρευνα που έτρεξε η Εuropa Donna Κύπρου, τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι γυναίκες με ΜΚΜ, συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Έλλειψη βοήθειας όσο αφορά στις δουλειές του σπιτιού
  • Δυσκολίες στη λήψη τροφής
  • Δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων τους με πολλές γυναίκες να βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη
  • Προβλήματα στην ερωτική τους ζωή

Στην ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, διαφάνηκε έντονα ότι οι γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον ΜΚΜ έχουν περισσότερη ανάγκη για οικονομική ενίσχυση, για βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, για ψυχολογική υποστήριξη καθώς και για περισσότερη ενημέρωση.

Για να αντισταθμιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με ΜΚΜ, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προσβασιμότητας στις πληροφορίες και παραπομπών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και την έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης έχει δημιουργηθεί αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα αυτοβοήθειας η οποία εκτός από ιατρικές και γενικές πληροφορίες, περιλαμβάνει αποτελεσματικές και εμπεριστατωμένες ψυχολογικές παρεμβάσεις γοργού ρυθμού μέσω διαδικτύου.